Aflevering 12 van De Museoloog, vanaf 7 september

In deze aflevering van De Museoloog, spreek ik met Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Bart Rutten vertelt over zijn continue zoektocht naar de juiste balans in dit oudste stadsmuseum van Nederland. De balans tussen kunst en geschiedenis en tussen schoonheid en engagement. Hij vertelt hoe het museum werkt aan een nieuwe collectiepresentatie die vanaf december te zien zal zijn en waarin de zalen chronologisch ingericht zijn en tegelijk transhistorisch waarbij hedendaagse kunst geconfronteerd wordt met oude kunst. Het lijkt tegenstrijdig maar dat is het niet.

Samen met zakelijk directeur Marco Grob zoekt Bart Rutten naar een nieuwe koers die ik waarachtig zou willen noemen. Het waarachtige museum is het museum met ruimte voor twijfel en discussie. Een plek waar geprobeerd wordt de groeiende maatschappelijke tegenstellingen te overbruggen. Waarachtig is een oprechte poging om te doorvoelen wat goed en wat slecht is in een ambivalente werkelijkheid vol tegengestelde meningen en belangen. Het waarachtige museum is het ge├źngageerde museum dat traditionele drempels weg wil nemen en muren af wil breken. Waarachtig is een morele categorie. Het is veel meer dan juistheid. Over het waarachtige museum heb ik een boek geschreven. Dat komt op 5 oktober uit, en in een van de volgende afleveringen van De Museoloog spreek ik er uitgebreid over.

Vanaf 7 september Bart Rutten over zijn droom voor het Centraal Museum Utrecht in de twaalfde aflevering van De Museoloog

De Museoloog is een podcast-serie waarin Arnoud Odding praat met mensen die musea in beweging brengen, met denkers en doeners, met curatoren en onderzoekers. Over wat ze doen, wat ze belangrijk vinden en waarom.  De Museoloog biedt een zeldzame inkijk in de beweeglijke wereld van musea en de mensen die deze wereld vormgeven.

Schrijf je in voor inspirerende verhalen van mensen die musea in beweging brengen

Veranderen... Hoe dan? Lees het in De Museoloog: