De podcastserie De Museoloog ben ik begonnen als een poging om te begrijpen hoe actuele thema’s onze musea binnendringen, om te zien hoe musea worstelen met al die vraagstukken die onze wereld voortdurend en steeds sneller lijken te veranderen.
Nog niet zo heel lang geleden was een museum een gebouw waar het dagelijks rumoer van de buitenwereld nauwelijks doordrong. Een plek van studie, van reflectie, een instituut waar een hek omheen stond, maar dat kunnen we ons steeds minder veroorloven. Je kunt niet meer afzijdig blijven, je moet een positie innemen. Klimaat, stikstof, verkiezingen in eigen land, AI, Oekraïne, Gaza, en noem maar op. Steeds meer musea verbinden zich met de vraagstukken die nú spelen.
Waar is dit meer van toepassing dan in het Joods Cultureel Kwartier met o.a. het Joods Museum en vanaf maart volgend jaar het Nationaal Holocaustmuseum? Daarom was ik blij dat Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier mij wilde ontvangen voor een gesprek waarin niet alleen het onbeschrijfelijke verleden en de afschuwelijke actualiteiten maar ook de schoonheid en de complexiteit, de waarachtigheid aan de orde komen. Luister naar Emile Schrijver met zijn pleidooi voor de erkenning van complexiteit.