Het eerste kabinet Rutte, met staatssecretaris Zijlstra voor cultuur, voerde de grootste bezuinigingen op cultuur ooit door. Musea werden ‘aangemoedigd’ om als ondernemingen te opereren en zich te richten op kwantitatieve doelen. Nu, twaalf jaar later, na het vallen van het vierde kabinet Rutte, ondergaan musea in het hele land een transformatie. Ze streven naar duurzaamheid, klimaatneutraliteit, inclusiviteit, activisme en een toekomstgerichte aanpak. Soms vieren ze feest, maar bovenal zijn ze sterk politiek geëngageerd.

In het eerste seizoen van mijn podcast “De Museoloog” heb ik inspirerende gesprekken gevoerd met museumdirecteuren, kunstenaars en andere creatieve denkers. We hebben gesproken over de enorme veranderingen in onze samenleving en de rol die musea voor zichzelf zien in deze opwindende tijden. In deze laatste aflevering van het eerste seizoen komen de rode draden uit deze gesprekken samen en geef ik opnieuw het woord aan alle negen gasten die ik heb geïnterviewd. Het is een zomeraflevering om over na te denken, of je nu op het strand ligt, in een museum loopt, of gewoon op een terrasje zit met een glas wijn of bier.

Met medewerking van Saskia Bak, Tijmen Dokter, Hendrik Driessen, Kees de Groot, Jan Hoek, Michael Huijser, Meta Knol, Imara Limon en Robbert Roos.

De Museoloog is een podcast-serie waarin Arnoud Odding praat met mensen die musea in beweging brengen, met denkers en doeners, met curatoren en onderzoekers. Over wat ze doen, wat ze belangrijk vinden en waarom.  De Museoloog biedt een zeldzame inkijk in de beweeglijke wereld van musea en de mensen die deze wereld vormgeven.

Schrijf je in voor inspirerende verhalen van mensen die musea in beweging brengen

Veranderen... Hoe dan? Lees het in De Museoloog: