De cultuur ziet zichzelf graag als vooruitstrevend en richtinggevend. ‘Nu is het moment om dat te bewijzen’ zeggen Chris Julien en Maurice Seleky. Want als er ooit een belangrijk moment was om de samenleving in beweging te brengen dan is het wel nu met de zich ontrollende klimaatcrisis. 

Daarom pleiten Julien en Seleky voor een Cultuurberaad Klimaat waarin de vraag wordt gesteld wat de rol is van kunst en cultuur in de ecologische en klimaatcrisis. Wat zo’n cultuurberaad is en waarom juist de cultuursector met 400.000 werkenden en duizenden organisaties zo belangrijk is om de samenleving een slinger te geven leggen zij uit in aflevering 22 van De Museoloog.

‘De meeste mensen hebben iets met kunst en cultuur. Dat maakt ons mens’, zegt Maurice Seleky. ‘Dus wij hebben  een enorme kracht en een enorme invloed en dus ook een enorme verantwoordelijkheid. En daarom is het tijd om ons te ‘beraden’ als cultuursector over dit thema. Omdat we op het punt staan om als mensheid en aarde voorgoed te veranderen en misschien wel te verdwijnen.’ De kunsten hebben niet meer de luxe of het privilege om zich alleen op zichzelf te richten vinden Seleky en Julien. ‘We moeten de maatschappij erbij betrekken.’ Het de kracht van kunst en cultuur om veranderingen teweeg te brengen en juist daarom is dat ‘Cultuurberaad Klimaat’ zo vreselijk belangrijk.

Luister naar de oproep van Chris Julien en Maurice Seleky in aflevering 22 van De Museoloog.

Schrijf je in voor inspirerende verhalen van mensen die musea in beweging brengen

Veranderen... Hoe dan? Lees het in De Museoloog: