Meta Knol is de spraakmakende directeur van Leiden European City of Science en voormalig directeur van Museum De Lakenhal. Dit zelfverklaarde ’museumdier in hart en nieren’ is mijn gast in een nieuwe, fascinerende aflevering van De Museoloog. Meta vertelt over haar ‘leven op hakken en op laarzen’ en hoe kunst, wetenschap en het leven op de boerderij, die ze sinds 2014 samen met haar man heeft, met elkaar samenvallen. Ze heeft er geleerd hoe waardevol het is om je te richten op ‘de grond van je eigen bestaan’.

Meta Knol spreekt over de omvangrijke systeemcrises van onze tijd en de groeimodellen die leiden tot monocultuur en verlies van diversiteit in natuur, cultuur en samenleving. Ze pleit voor meer vrije ruimte in musea. ‘Ruimte die je uit een museum perst’ als je er een tentoonstellingsmachine van maakt. Een prikkelende visie die ons uitnodigt om na te denken over de impact van onze keuzes op de wereld om ons heen.

De Museoloog is een podcast-serie waarin Arnoud Odding praat met mensen die musea in beweging brengen, met denkers en doeners, met curatoren en onderzoekers. Over wat ze doen, wat ze belangrijk vinden en waarom.  De Museoloog biedt een zeldzame inkijk in de beweeglijke wereld van musea en de mensen die deze wereld vormgeven.

Publicatiedatum: 22 juni 2023