“Musea zijn voor iedereen en iedereen is welkom maar iedereen moet ook wel accepteren dat iedereen er is!” zegt Vera Carasso in het gesprek dat ik met haar had. 

De vraag wat het nut is van musea wordt in iedere tijd net iets anders beantwoord. Tot voor kort werd vooral gewezen op het tijdloze belang van schoonheid, van kennis en van wetenschap. Sinds de eeuwwisseling is de nadruk komen te liggen op de maatschappelijke relevantie. Musea zijn er voor iedereen, het zijn niet meer de afgesloten bastions van vroeger. Musea zijn maatschappelijke instellingen en toenemend betrokken op al die discussies die we als samenleving voortdurend voeren. De laatste jaren steeds meer en steeds heftiger. Oorlog, en vrede, nieuws en nepnieuws, de regio en de Randstad, uitsluiting en inclusie, klimaat en stikstof en noem maar op! 

Dat is geweldig maar dat maakt ze ook gevoelig voor krachten waar ze voorheen veel minder mee te maken hadden. Het maakt ze zelfbewust en kwetsbaar tegelijk. Hoe ga je daar mee om als directeur van een vereniging die de belangen behartigt van bijna 500 Nederlandse musea? Luister naar het gepassioneerde verhaal van Vera Carasso, sinds ruim twee jaar de directeur van de Museumvereniging en de Museumkaart.

Schrijf je in voor inspirerende verhalen van mensen die musea in beweging brengen

Veranderen... Hoe dan? Lees het in De Museoloog: